T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Alparslan İlkokulu

SULTAN ALPARSLAN

Sultan Alparslan kimdir ?

 

Sultan Alparslan  20 Ocak 1029 tarihinde doğdu. Babası Davud Çağrı Bey'dir.  Amcası Tuğrul Bey'in vefatı üzerine 27 Nisan 1064'te Selçuklu Devleti'nin ikinci hükümdarı oldu. Anadolu'nun kapılarını Türklere açtı.

Sultan Alparslan Kimdir

Sultan Alparslan Büyük Selçuklu Devleti'nin  2. hükümdarıdır. Anadolu'nun kapısını bizlere açan ve "Size öyle bir vɑtɑn ɑldım ki; ebediyen sizin olɑcɑktır." sözünün mimarı olan kişidir.

Çağrı Bey'in hastalanması üzerine devletin yönetimini ele alan Sultan Alparslan, Gazneli saldırılarını durdurmuştur. Karahanlılar ve Gaznelilere karşı elde ettiği zaferler kendisine büyük itibarlar kazandırmıştır.

Tuğrul Bey'in vefatından sonra rakiplerini yenerek ve isyanları bastırarak tahta geçen Sultan Alparslan cesur bir insandı. Batıya yani Anadolu'ya sefer düzenlemek istiyordu. Hayallerini gerçekleştirip 1071 Malazgirt Zaferi ile şimdi üzerinde yurt tuttuğumuz Cennet Vatanımızın kapılarını bize açtı.

Barzam Kalesi'ni fethettiği sırada kale komutanı Yusuf Harizmi (Barzemi) tarafından hançerle vurularak ağır yaralandı. 4 ya da 5 gün sonra Sultan Alparslan 24 Kasım 1072 tarihinde vefat etti.

 

Dönemi ve Hayatı

Sultan Alparslan, batıya (Anadolu) doğru ilerlemek istiyordu. Bunun nedeni ise babası Çağrı Bey'in Bizans'a yaptığı akınlar sırasında Doğu Anadolu topraklarının Türkler için çok uygun bir yer olduğu içindi.

Çocuğu Melikşah ve Veziri Nizamülmülk ile birlikte Rey Şehri'nden  Anadolu'ya doğru harekete geçti. Yolculuk sırasında bir sürü fetihler gerçekleştirdi. Bizanslıların Ani şehrini kuşattı ve 16 Ağustos 1064 'te Selçukluların eline geçti.

Alparslan 1070 yılında büyük bir orduyla  Malazgirt ve Erciş kalelerini aldı. Silvan ve Diyarbakır yöresine inerek Urfa'ya yürüdü. Bizans kalelerini aldıktan sonra Mirdasilerin elinde bulunan Halep'e yöneldi. Tam bu sırada bir Bizans elçisi gelerek imparatorun  Malazgirt ve Ahlat'a karşılık Menbiç'i Selçuklulara bırakmak istediğini söyledi. Elçiye olumsuz yanıt vererek geri gönderdi. Romanos  Diogenes'in büyük bir ordu ile Anadolu'ya hareket ettiğini öğrenen Sultan Alparslan, ordusunun bir kısmını Şam'ı fethetmek üzere bıraktı. 50.000 kişilik  bir ordu ile Musula doğru hareket etti. Bizans ordusunun ise 200.000 kişilik ordusu bulunuyordu. İki ordu 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt Ovası'nda  karşılaştı. Yapılan savaşta Selçuklular büyük bir zafer elde etti.

Sultan Alparslan, esir düşen imparatoru bir misafir olarak ağırlamış, ona çok iyi davranmıştı. Barış anlaşmaları imzalanmış, aralarında bir dostluk oluşmuştu. Romanos Diogenes'in  yenilgisi üzerine tahttan indirildi.

Sultan Alparslan Sözleri

-Size öyle bir vɑtɑn ɑldım ki; ebediyen sizin olɑcɑktır.

– Askeɾ: "Efendim yaklaşık 200.000 kişilik oɾdu üstümüze doğɾu geliyoɾ"

+Alp Arslan: "Biz de onların üstüne gidiyoruz"

– Ya Rabbi! Seni kendime vekil yapıyor, azametin karşısında yüzümü yere sürüyor, uğrunda cihad ediyorum. Ey Allahım! Niyetim halistir; bana yardım et.

– Sɑvɑşı seviyorum, çünkü sonundɑ zɑfer vɑr.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.07.2021 - Güncelleme: 27.07.2021 15:46 - Görüntülenme: 1485
  Beğen | 39  kişi beğendi